Blog over bouwkeuringen

Regelmatig vertelt de Keurder over zijn vak: het uitvoeren van bouwtechnische keuringen.

Kopen (z)onder voorbehoud bouwkundige keuring

Ja, het is dringen op de woningmarkt en dan met name aan de kant van de kopers. Het is dat verjaardagen momenteel uiterst klein worden gevierd, anders zouden gasten zeker het onderwerp ‘spectaculaire woningverkopen’ aansnijden. Je ziet het voor je: een woonkamer, naar goed Nederlands gebruik ingedeeld in een ruime kring.

Lees het gehele artikel

BENG! Isoleren is niet van gisteren, maar van eergisteren én morgen

Het isoleren van gebouwen krijgt de komende jaren alle prioriteit. Om de klimaatdoelstellingen te halen – en dat is letterlijk van levensbelang voor de aarde – moet het verbruik van energie fors ingeperkt. Met elkaar zijn we op weg naar een energieneutrale samenleving waarin fossiele brandstoffen steeds meer vervangen worden door hernieuwbare bronnen.

Lees het gehele artikel

Over oom Koos en onze holistische visie op bouwen

​Vroeger! Toen was niet alleen alles beter (zoals het gezegde ons wil laten geloven), toen had je in veel families ook nog een oom Koos, Henk of Gert. Een oom die – hoe handig! – in de bouw werkte als timmerman, metselaar of meewerkend voorman. Neefjes en nichtjes die na veel sparen een eigen huis kochten, maakten dankbaar gebruik van zijn kennis.

Lees het gehele artikel

Meer thuis? Denk ook aan de luchtkwaliteit

De gemiddelde Nederlander heeft het afgelopen jaar meer uren binnenshuis doorgebracht dan ooit. Dat geldt voor volwassenen die werk of studie thuis oppakten, maar ook voor kinderen die noodgedwongen thuisonderwijs kregen.

Lees het gehele artikel

Het kerstverhaal, keur het zelf

Een paar weken geleden belandde ik tijdens het zappen langs televisiekanalen in het praatprogramma M. Onder leiding van journaliste Margriet van der Linden werd kerst 2020 besproken. Aan tafel een twee dames (excuses, ik ben hun naam vergeten, die ene presenteert Heel Holland Bakt).

Lees het gehele artikel

Drie bouwkundig keurders, één USA-politieauto. Waarom?

Eén team, één taak, één missie. Met dit thema probeerde het Ministerie van Defensie in het verleden nieuwe medewerkers te verleiden om in dienst te treden. Wij van De Keurder moesten daar even aan denken toen we vorige week een fotoshoot hadden.

Lees het gehele artikel

Het keukentafeldilemma: nu vernieuwen of later vervangen

Laatst waren we bij een dame ‘op leeftijd’ (het is een dame, dus de leeftijd noemen we niet). In de keuken kwam het gesprek op haar keuken, een donker eiken exemplaar dat er verzorgd maar gedateerd uitzag.

Lees het gehele artikel

De Keurder gekeurd… door u!

Kent u die uitdrukking, ‘de slager keurt zijn eigen vlees’? Wordt dit gezegde ergens uitgesproken, dan gaat het al snel over de (on)betrouwbaarheid van metingen, testen en controles.

Lees het gehele artikel

Klussen is goed voor jou en je huis

Heeft u het boek Opruimen! van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo wel eens gelezen? Ik nog niet, maar de grote lijn in haar verhaal kreeg ik wel mee.

Lees het gehele artikel

Nieuw of niet normaal

De Nederlandse planbureaus (dat zijn er liefst drie: CPB, SCP en PBL) vinden dat het kabinet moet afstappen van de term ‘nieuw normaal’.

Lees het gehele artikel