Blog over bouwkeuringen

Regelmatig vertelt de Keurder over zijn vak: het uitvoeren van bouwtechnische keuringen.

Oeps, een verborgen gebrek

Deze week pakten we tijdens een bouwkundige keuring een raamboompje vast om het raam te openen. En nee, het ging echt niet met een grote krachtsinspanning, maar opeens hielden we het boompje in onze hand. Met een deel van het kozijn er nog aan vast…

Lees het gehele artikel

De Keurder zet logische vervolgstap door participatie in adviesbureau Plushuis

Al meer dan 12,5 jaar verzorgen wij vanuit De Keurder bouwkundige keuringen in Midden-Nederland. Dat doen we inmiddels met een team van drie ervaren keurders. In de afgelopen jaren zijn de vragen van onze klanten verbreed. Nog steeds schakelen zij ons primair in voor een kritische keuring van een woning, maar steeds vaker vragen ze ook om advies over verduurzaming.

Lees het gehele artikel

Kijk nou, een lavet!

Als bouwkundige keurders komen we met enige regelmaat in woningen klassieke elementen tegen. Dingen in huis die vijftig of zestig jaar geleden heel gewoon waren, maar inmiddels zijn ingehaald door de tijd. Vandaag was het weer zover: we stonden opeens oog in oog met een lavet.

Lees het gehele artikel

De Keurder en Trees Please: samen met makelaars 800 boompjes planten

Als De Keurder laten wij na iedere opdracht een boom planten door stichting Trees Please. Dat kan in Afrika zijn, maar soms ook in de eigen omgeving. Zo hebben we deze week 800 boompjes geplant op landgoed De Boom (what's in a name). Makelaars uit Woudenberg en Leusden, allen relaties van ons bedrijf, staken daarbij de handen uit de mouwen.

Lees het gehele artikel

Woningmarkt normaliseert

Halfuurtje kijken en voor vrijdagmiddag 17.00 uur de bieding en bijbehorende voorwaarden mailen. De afgelopen jaren zijn veel huizen op deze wijze verkocht. Overbieden van de vraagprijs was de norm. Ik schrijf met opzet ‘was’ want wie naar de actuele NVM-cijfers over het derde kwartaal kijkt, ziet dat de woningmarkt normaliseert en overbieden veel minder gebeurt.

Lees het gehele artikel

Nee, we gaan geen bomen keuren

“Eigenlijk moet er in elke tuin tenminste één boom staan, liefst nog een paar meer”, vertelde een tuinontwerper onlangs. “Dat geeft een tuin, ook als deze wat kleiner is, ruimte en diepte.” Interessante gedachte, maar bomen en tuinen, daar hebben wij van De Keurder weinig mee te maken.

Lees het gehele artikel

Een bouwtechnische keuring: je woning-apk voor de komende vijftien jaar

Het is nog maar een half jaar geleden dat we een blog publiceerden over de woningmarkt en het kopen van een huis zonder voorbehoud bouwkundige keuring. Inmiddels neemt het aantal mensen dat zonder dit voorbehoud koopt toe: de krapte op de woningmarkt dwingt ze ertoe.

Lees het gehele artikel

Van het gas af (te beginnen met een beetje)

Ik weet natuurlijk niet welk energiecontract je hebt, maar inmiddels is wel duidelijk dat er onder consumenten winnaars en verliezers zijn. De winnaars zijn zij die een vast contract hebben dat door de energieleverancier wordt nagekomen. Die komen de winter wel door zonder grote financiële kleerscheuren. De verliezers zijn mensen met een variabel contract, een contract dat juist nu afloopt of een contract dat wordt opgezegd.

Lees het gehele artikel

Kopen (z)onder voorbehoud bouwkundige keuring

Ja, het is dringen op de woningmarkt en dan met name aan de kant van de kopers. Het is dat verjaardagen momenteel uiterst klein worden gevierd, anders zouden gasten zeker het onderwerp ‘spectaculaire woningverkopen’ aansnijden. Je ziet het voor je: een woonkamer, naar goed Nederlands gebruik ingedeeld in een ruime kring.

Lees het gehele artikel

BENG! Isoleren is niet van gisteren, maar van eergisteren én morgen

Het isoleren van gebouwen krijgt de komende jaren alle prioriteit. Om de klimaatdoelstellingen te halen – en dat is letterlijk van levensbelang voor de aarde – moet het verbruik van energie fors ingeperkt. Met elkaar zijn we op weg naar een energieneutrale samenleving waarin fossiele brandstoffen steeds meer vervangen worden door hernieuwbare bronnen.

Lees het gehele artikel