Kak! Dat is een onverwachte tegenvaller.

Voor kinderen is het handig als een ouder schilder, stukadoor, coupeuse of hovenier is. Koop je als zoon of dochter een woning, dan kan deze vader of moeder mooi helpen met opknappen, verbouwen of inrichten. Is je vader bouwkundig keurder, dan schakel je die natuurlijk in bij de aanschaf van je huis. Zo ook de dochter van een van onze collega’s.

Pa ging tijdens het koopproces met zijn dochter mee om de woning bouwkundig te keuren. Het was een huis van Philips Pensioenfonds en die zijn doorgaans zeer degelijk gebouwd. Pensioenfondsen hebben immers oog voor de lange termijn. Helaas was de constructie zo solide dat de vloer helemaal in beton gegoten was. Letterlijk. Het bekende luik naar de kruipruimte ontbrak, waardoor onder de vloer kijken onmogelijk was. Maar goed, de woning vertoonde vrijwel geen gebreken en werd dus gekocht.

Zodra de dochter de sleutel in handen had, hakte de bouwkundig keurder eigenhandig een gat in de vloer. Dit was nodig voor het aanbrengen van vloerisolatie. Door het gat was echter zichtbaar dat het riool van asbest was en op twee plekken lekte. De lekkage werd voorzichtig verholpen en het woonplezier kon beginnen!

Dat ging goed, en de dochter was een paar jaar gelukkig met haar huisje. Tot twee weken geleden. "De wc zit verstopt en de viezigheid ligt op de mooie vloer in de gang", vertelde ze verdrietig aan pa. "Kak!" riep hij uit en reed direct naar de plaats des onheils. Daar bleek dat alleen grondig ingrijpen nog een optie was. Het binnen- en buitenriool moesten vervangen worden, en pa stond zijn mannetje bij deze klus. Na enkele dagen noeste arbeid was het lek boven (en gedicht).

Een verhaal met een happy end én een moraal: ook bij een bouwkundig keurder loopt het weleens anders dan gewenst. Maar dit laat onverlet dat bouwkundig keuren belangrijk is om de risico’s van een woning in kaart te krijgen.

Terug naar overzicht