Zo, die zit potdicht!


Als bouwkundige keurders komen we de meest creatieve vondsten tegen en deze week was het weer raak. De huiseigenaar in kwestie had een raamboompje met niet één maar drie hangsloten vastgezet. Dit deed bij ons de vraag rijzen: waarom? De meest voor de hand liggende reden is inbraakbeveiliging, maar daarvoor biedt deze afsluiting weinig soelaas. Daarom zien we een andere reden voor het vergrendelen van het raam: duurzaamheid en energiebesparing.

Feit is namelijk dat nu de koude maanden er weer aan komen, we ramen en deuren vaker sluiten. Dat leidt in nogal wat huishoudens tot discussies: hoe lang zetten we ramen open om te ventileren? Bewoners met een wat scherpere neus zetten zomer en winter naar hartenlust ramen open voor de frisse lucht. Anderen betitelen dit als ‘stoken voor de buitenwereld’ en houden ramen en deuren liever gesloten. Met deze drie hangsloten trekt de energie- en kostenbewuste bewoner aan het langste eind. Maar of dat verstandig is?

Wij als bouwkundige keurders hebben altijd veel aandacht voor vocht in een woning. Dat begint al bij vochtplekken op plaatsen waar je die niet zou verwachten. Die kunnen duiden op lekkages van leidingen. Ook zwarte vlekken in het behang hebben altijd onze aandacht, net als schimmels en houtrot in plinten en plafondbetimmering. Waarom wij zo gespitst zijn op vocht? Omdat een op het oog klein mankement grote gevolgen kan hebben. 

Vocht:

  • Tast de bouwkundige structuur van een woning aan: van houtrot tot snellere veroudering van verflagen 
  • Is ongezond voor de bewoners: mensen die in vochtige huizen wonen hebben tot 70% vaker gezondheidsklachten, met name aan de luchtwegen
  • Is slecht voor uw energierekening: vochtige lucht is lastiger te verwarmen dan droge lucht
  • Zorgt vaak voor meer overlast van ongedierte, schimmels en ‘groene aanslag’ 

Soms is een vochtprobleem met eenvoudige middelen te verhelpen, maar het kan ook vragen om ingrijpende bouwkundige maatregelen. Met alle financiële gevolgen van dien. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat de woning die u wilt kopen altijd bouwkundig keuren door De Keurder. Naast het signaleren van vocht- en andere problemen, geven we ook advies over goede oplossingen en de daarbij behorende kosten. En denk niet dat vochtproblemen alleen in oudere huizen voorkomen. Nieuwe woningen zijn vaak ‘potdicht’ gebouwd en hebben een WTW-installatie voor de ventilatie. Als die niet goed functioneert, geeft dat bijna altijd problemen die alleen te verhelpen zijn door… ramen en deuren te openen voor ventilatie. Of door het beter inregelen van uw WTW-installatie natuurlijk.

Terug naar overzicht