Word passief voor een beter klimaat

Opeens reden ze in colonne naar Den Haag en zo’n beetje alle Provinciehuizen: boze boeren die ‘klaar waren’ met het beleid van de overheid. In de nieuwste klimaatplannen kwamen veel maatregelen op het bordje van de agrarische sector terecht en ook de bouwwereld voelde de eerste gevolgen aan den lijve. En de doorsnee burger? Die kreeg niet direct met maatregelen te maken, op een verlaging van de maximumsnelheid na.

Toch is bij ons, eerzame burgers van Nederland, ook het nodige te winnen als het gaat om bijdragen aan een beter klimaat. De snelheidsreductie op snelwegen is een bescheiden begin, op het gebied van voedselverspilling is ook winst te behalen, maar de grootste klimaatkans zit in onze woningen. Het toverwoord voor de komende decennia? Passiefhuis! 

Een zogenaamd ‘passiefhuis’ is een woning die zeer weinig energie verbruikt voor verwarming. U moet dan denken aan 15 kWh per vierkante meter woonoppervlak en dat is 80% minder dan een gemiddelde woning nu. Hoe zo’n forse energiebesparing bereikt worden? Door passieve warmtebronnen in te zetten en het warmteverlies te minimaliseren met optimale isolatie en een extreme kierdichtheid.

Bij passieve warmtebronnen moet u allereerst denken aan de zon. Door ramen slim te plaatsen kan de zon in alle jaargetijden haar warmte kwijt in huis. Ook de bewoners zelf, aanwezige apparaten en eventueel (op zonne-energie werkende) infraroodpanelen dragen bij aan een behaaglijk binnenklimaat. Een hoog niveau van isolatie (de woning wordt bijna luchtdicht) zorgt ervoor dat de warmte niet door ramen en kieren ontsnapt. Het huis vervolgens verwarmen met de warmteopbrengst van een föhn? Het kan, echt waar.

Wij van de Keurder hebben de nodige kennis in huis over zo’n ‘passiefhuis’. Pieter de Wit is zelfs Kern-gecertificeerd Passiefhuis-adviseur. Hij deelt zijn kennis met de andere bouwkundig keurders van De Keurder en dat is belangrijk. Steeds vaker vragen klanten bij de bouwkeuring naar onze visie op de duurzaamheid en energieverbuik van een woning. Dan gaat het niet meteen over een ‘passiefhuis’, maar vooral over maatregelen die direct bijdragen aan lagere energiekosten en een lagere uitstoot van CO2. Vaak kunnen we onze klanten op weg helpen met uitvoerbare en betaalbare tips over isolatie en toepassing van zonnepanelen en een warmtepomp. We geven zelfs een indicatie van de bijbehorende investering. 

Zo proberen we klanten net wat extra service te bieden en ook op ons vakgebied een kleine bijdrage te leveren aan een beter klimaat. In 2050 moet Nederland energieneutraal zijn en dat is haalbaar. Door gewoon samen actief te worden met het passiever maken van onze huizen. 

Terug naar overzicht