Woningmarkt normaliseert

Halfuurtje kijken en voor vrijdagmiddag 17.00 uur de bieding en bijbehorende voorwaarden mailen. De afgelopen jaren zijn veel huizen op deze wijze verkocht. Overbieden van de vraagprijs was de norm. Ik schrijf met opzet ‘was’ want wie naar de actuele NVM-cijfers over het derde kwartaal kijkt, ziet dat de woningmarkt normaliseert en overbieden veel minder gebeurt. “Alleen bij de pareltjes nog”, vertelde een makelaar. “Bijzondere woningen met een bijzondere ligging en een energielabel van minimaal A.”

De oorzaken voor kalmerende woningmarkt zijn evident: oplopende rente, inflatie, hoge energieprijzen en vooral onzekerheid. Voor verkopers van woningen is het zaak om niet te dagdromen over vraagprijzen van een jaar geleden, maar de markt van nu realistisch te benaderen. Voor kopers is de afkoeling goed nieuws, hoewel het nog steeds complex blijft om een woning te kopen.

Maar toch, goed nieuws vinden wij en dat heeft ook te maken met rust. De afgelopen jaren hebben veel kopers een woning gekocht met weinig voorbehouden. Ieder voorbehoud betekende immers een slechtere positie ten opzichte van andere bieders. Het kopen onder voorbehoud bouwkundige keuring bijvoorbeeld sneuvelde in de nodige biedingen. Dat is begrijpelijk, maar het is des te plezieriger dat er nu meer ruimte voor is. Kopers kunnen momenteel weer onderhandelen met verkopers en dat is een normale en gezonde situatie.

Een voorbehoud bouwkundige keuring is om meerdere redenen heel verstandig. Om te beginnen gaat het om kennis van het huis dat je wilt kopen. Een keuring levert zeer uitgebreide en gedetailleerde informatie over de staat van een woning op. Het gaat dus niet alleen om het voorkomen van de spreekwoordelijke ‘kat in de zak’, maar vooral om inzicht. Wat is de staat van de woning, welke onderdelen moeten vernieuwd of onderhouden worden en op welke termijn? Een goed bouwkundig keuringsrapport is ook een onderhoudsplanning voor de komende jaren.

Verduurzaming in beeld

Maar er is nog een element waarom ‘eerst keuren, dan kopen’ erg belangrijk is: de verduurzaming van de woning. De hoge energiekosten hebben woningeigenaren opnieuw geconfronteerd met de noodzaak om hun huis naar een beter energielabel te brengen. Het klimaat was al een reden, de portemonnee is daaraan toegevoegd.

De Keurder beantwoordt bij ieder keuring vragen over de kansen en kosten van verduurzaming. Het is prima om een woning met energielabel F of G te kopen, zolang je maar een beeld hebt van de mogelijkheden om naar A of A+ te gaan. Diepgaander advies geven we trouwens ook. We kunnen aanvullend op een keuring een blowerdoortest uitvoeren of met warmtebeeldcamera’s kijken waar de woning warmte verliest. Zo brengen we in kaart waar de woning energetisch te verbeteren is.

Terug naar overzicht