Van het gas af (te beginnen met een beetje)

Ik weet natuurlijk niet welk energiecontract je hebt, maar inmiddels is wel duidelijk dat er onder consumenten winnaars en verliezers zijn. De winnaars zijn zij die een vast contract hebben dat door de energieleverancier wordt nagekomen. Die komen de winter wel door zonder grote financiële kleerscheuren. De verliezers zijn mensen met een variabel contract, een contract dat juist nu afloopt of een contract dat wordt opgezegd.

De rijksoverheid bereidt inmiddels een steunpakket voor alle partijen voor, winnaars en verliezers. Hoe dat eruitziet? Naar verluidt kijkt men naar:

  • Verlaging van de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE). Die belastingen lopen via het verbruik, dus wie veel verbruikt betaalt meer.
  • Een vaste korting voor alle huishoudens, ongeacht verbruik. Hierbij krijgen de voornoemde winnaars een ‘bonus’.
  • Compensatie via de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld via de heffingskorting. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de korting is de stelregel.

Hoe de steun er ook uit komt te zien, het is slim om niet op de overheid te wachten, maar zelf de energierekening te verlagen. Dat kan door minder te verbruiken en meer zelf op te wekken. Internet is inmiddels overspoeld met tips. Die zijn heel eenvoudig bij elkaar te googelen. Wij zijn erg gecharmeerd van deze: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snelle-bespaartips/. Daar staat direct bij hoeveel je gemiddeld bespaart. Verwarm je bijvoorbeeld alleen de ruimten waar je veel bent, dan levert dat tot 240 euro besparing op. Kijk, bedragen, die motiveren en je raakt al een beetje van het gas af.

Quick wins

Voor je deze tips gaat lezen en waar mogelijk in de praktijk brengen, willen wij nog een ander punt aansnijden. Het punt van de bewustwording. Het blijkt namelijk - en wij als woningkeurders worden daar vaak mee geconfronteerd – dat veel consumenten geen flauw idee hebben van feiten en cijfers. Zo vragen we wel eens aan de potentiële kopers van een woning: hoeveel energie verbruik je in je huidige woning? Opvallend vaak moet men het antwoord schuldig blijven. Ook als we vragen naar het huidige contract en de duur daarvan. Veel mensen zijn niet erg bezig met energie en dat is nu wel nodig. Ga er eens een avondje voor zitten, bekijk contract, tarieven, actuele markttarieven, afrekening en de mogelijkheden voor besparing. Dat kan echt veel opleveren, nog steeds bieden de meeste woningen (zeker die uit bouwjaar 2010 en ouder) veel besparingskansen.

Lange termijn

Heeft deze avond zin gehad, dan raden we een avondje bewustwording 2.0 aan. De quick wins heb je tijdens de eerste avond binnengehaald, nu is het zaak om naar de lange termijn te kijken. Ja, dan vallen er termen als ‘van het gas af’, ‘zelf opwekken’ en misschien zelfs wel ‘passief huis’. Het is in de ruimte van dit blog niet mogelijk om voor ieder woningtype en iedere (zon)ligging iets zinvols te zeggen, maar wij geloven dat ieder huis mogelijkheden biedt om fundamenteel energiezuiniger te worden. Klopt, er zijn nu weinig vakmensen die plannen kunnen uitvoeren en ja, het vergt vaak een stevige investering. Maar het is de moeite waard om erover na te denken en er een persoonlijk plan voor op te stellen. Immers, om met Albert Einstien af te sluiten, ‘meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven’.

Terug naar overzicht