Mijn man is communicatiemanager, in huis kan hij niets

‘Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren.’ Zo omschreef cabaretier Pieter Derks pakweg een jaar geleden de stand van Nederland. Hij brak een lans voor mensen die wellicht geen indrukwekkend profiel op LinkedIn hebben, maar wél met vakkundigheid een muur kunnen metselen. Derks legde de vinger op een best wel tere plek: Nederland wordt meer en meer een kennisland, waarbij vakkennis en ambachtelijke vaardigheden rap verdwijnen. De enorme hoeveelheid vacatures bij aannemers en technische bedrijven spreken wat dat betreft boekdelen.

Het bijzondere aan deze ontwikkeling is, dat die ook zijn sporen trekt bij een veel bredere groep Nederlanders. Ik was pas te gast in een gezelschap van wie er niemand in de bouwsector bleek te werken. Accountants, accountmanagers, ict’ers en andere ‘hoogopgeleide’ specialisten troffen elkaar tijdens een feestelijk gebeuren. Ze bleken bij navraag ook geen vaklieden in de eigen familie- of vriendenkring te hebben. Zeg maar een broer, oom of neef die wel even een kozijn kon vervangen of een extra stroomaansluiting aanleggen. “Mijn man is communicatiemanager”, riep één van de aanwezigen met ironie in haar stem, “maar in huis kan hij niets. Voor een kapotte lamp moeten we nog een elektricien bellen...”.  Een voorval dat onderstreept dat niet alleen de technische kennis bij de gemiddelde Nederlander vermindert, maar ook diens netwerk aan handige relaties krimpt.

Je vraagt je af waar ik heen wil met deze blog? Naar De Begeleider, de tweede tak van sport naast De Keurder. Dit onderdeel van ons bedrijf begeleidt voor met name particulieren grote en kleine bouwprojecten. Het blijkt dat veel mensen wel graag een bouwplan laten uitvoeren, maar zelf weinig of geen kaas hebben gegeten van hoe je zoiets aanpakt. En dit is wél belangrijk want aannemers vuren een reeks vragen op je af. Voor, tijdens en na de bouw. Van ontwerp tot bouwuitvoering en beheer: wij ondersteunen gedurende het hele traject. Het aardige is dat onze inzet niet alleen tijdrovend gedoe voorkomt en zorgen uit handen neemt, maar soms wel 10% op de aanneemsom bespaart. Natuurlijk zorgen we voor een eindresultaat zonder openstaande opleveringspunten... precies zoals je van kritische bouwkundig keurders mag verwachten☺.

Foto: een project in Hoevelaken dat we onlangs hebben begeleid.

Terug naar overzicht