Klussen is goed voor jou en je huis

Heeft u het boek Opruimen! van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo wel eens gelezen? Ik nog niet, maar de grote lijn in haar verhaal kreeg ik wel mee. Zij is als het om orde en netheid gaat spreekwoordelijk ‘roomser dan de Paus’. Een ordeschepper op het dwangmatige af! Haar methode om je leefomgeving te zuiveren van overtollige ballast is nogal rigoureus. Kort door de bocht komt erop neer dat je al je spullen vastpakt en antwoord geeft op de vraag: word ik hier blij van? Bij een ‘nee’ gooi* je het betreffende artikel weg, bij ‘ja’ geef je het een goede plek in je huis. 

Dat haar oproep om te ‘ontspullen’ en bezittingen goed te organiseren een positief effect heeft, is wel bewezen. Een opgeruimde leefomgeving doet een mens goed. Niet alleen in praktische zin (je struikelt nergens over met alle gevolgen van dien), ook mentaal levert opruimen de nodige levensvreugde. Dat verzin ik niet zelf, dat is vastgesteld in wetenschappelijk onderzoek door onder andere de psycholoog Hein Zegers. Zijn conclusie: opruimen maakt gelukkig en niet zozeer omdat de activiteit zelf zo leuk is om te doen. Nee, het gaat om het gevoel achteraf. Meer rust, meer overzicht, meer concentratie. Je kent de uitdrukking wel: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Wellicht vraag je je inmiddels af: wat heeft een bouwkundig keurder te maken met het wel of niet opruimen van je huis? Nou, om eerlijk te zijn niet zoveel, maar wél iets. Het opgeruimd houden van een huis is namelijk ook goed voor je woning zelf. Neem een zolder die nog helemaal vol staat met de onuitgepakte dozen van de vorige verhuizing. Dat is geen plek waar je graag komt of een onderhoudsklusje uitvoert. Je ziet simpelweg die kleine lekkage of het door ongedierte aangetaste isolatiemateriaal niet. In volle ruimten doet de natuurlijke ventilatie zijn werk minder goed. 

Tegelijk is het zo dat je van een opgeruimd huis een opgeruimd gevoel krijgt. Dat brengt je in de goede stemming om klussen aan te pakken. Kozijnen repareren en opnieuw schilderen, de dakgoot jaarlijks reinigen, die loshangende deurklink vastzetten… het gaat gewoon makkelijker als je hele leefomgeving er tiptop uitziet. Wat voor opruimen geldt, geldt ook voor klussen: niet zozeer de activiteit zelf is zo leuk om te doen. Nee, het gaat om het heerlijke gevoel achteraf! Met als extra bonus een woning die bij toekomstige verkoop weinig minpuntjes krijgt in ons bouwkundig rapport :-).

* Oh ja, hedendaags weggooien betekent wat mij betreft in de praktijk: verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats, weggeven aan kringloopwinkels of Facebook-platforms en pas in het uiterste geval het juiste plekje geven in de gescheiden afvalstroom.

Terug naar overzicht