Waar geniet u eigenlijk van?

En dan moet u niet direct denken aan historische objecten als het Colosseum in Rome of – wat dichter bij huis – de Domkerk in Utrecht. Nee, wij genieten van ieder gebouw, van jaren ’80 eengezinswoning in Nijkerk tot 19eeeuwse villa in Laren of Blaricum.

Hoe we zo bij deze ontboezeming komen? We zijn onlangs geïnterviewd door een journalist voor een stukje in de krant. Aanleiding is het jubileum van De Keurder: we bestaan (tromgeroffel) 10 jaar! Op de vraag “wat fascineert jullie in je werk?” kwamen we al redenerend uit op: we genieten van gebouwen. Als bouwkundige keurders zien wij alle soorten gebouwen van binnen en buiten, in alle wijken en straten van Midden-Nederland. En in welk pand we ook binnenstappen, we kijken er kritisch naar. Maar altijd met bewondering voor de vakmensen die het ooit maakten. Niet alleen de architect, maar zeker ook de metselaars, timmerlieden en loodgieters. 

Over ieder gebouw is ook wel iets positiefs te vertellen, is onze ervaring. Naast het feit dat we minpunten natuurlijk duidelijk benoemen. Dat is ons werk! We gaan bij inspecties dus altijd met respect om met het bouwwerk in kwestie. Je ziet ons geen riet uit de kap trekken of met een schroevendraaier in kozijnen prikken. Dat hoeft ook niet om de conditie van een gebouw te beoordelen. Een kritisch oog en de ervaring van duizenden keuringen zijn voldoende om de staat van een gebouw vast te leggen in een solide bouwkundig rapport. Met dit werk gaan we na ons eerste decennium graag nog vele jaren door. Genietend van al die gebouwen in de regio met hun eigen(zinnige) kenmerken.

Terug naar overzicht