Meer thuis? Denk ook aan de luchtkwaliteit

De gemiddelde Nederlander heeft het afgelopen jaar meer uren binnenshuis doorgebracht dan ooit. Dat geldt voor volwassenen die werk of studie thuis oppakten, maar ook voor kinderen die noodgedwongen thuisonderwijs kregen. Naast alle bekende uitdagingen die dit gaf is er één punt dat tot op heden weinig aandacht kreeg: de veranderingen van het binnenklimaat. Meer thuis zijn heeft immers ook effect op lucht en vocht in huis.

In een gemiddeld huishouden produceerden de bewoners (inclusief huisdieren, planten en vocht dat vrijkomt bij douchen en koken) samen gemiddeld 10 liter vocht per dag. Nu we echter meer uren thuis doorbrengen zal dit meer zijn. Meer vocht in huis brengt een paar risico’s met zich mee. Het kan de kwaliteit van uw woning – bijvoorbeeld het houtwerk – aantasten. Daarnaast tieren schimmels, bacteriën en huismijt welig in een vochtige omgeving en dat is niet gezond voor de bewoners…

Naast vocht kan ook de luchtkwaliteit in huis onder druk komen te staan. Als we meer thuis zijn, ademen we als mens meer CO2 uit. Ook apparaten als CV-ketels, geisers, gashaarden, kooktoestellen maar ook laptops en computers tasten de lucht aan, terwijl bouwmaterialen soms ook effect hebben op de lucht in huis. Het Longfonds waarschuwt voor liefst vijf stoffen die uw binnenklimaat bedreigen: CO2, vocht en schimmels, fijnstof, vluchtige organische stoffen en koolstofmonoxide. Die laatste, dat weet u, is zelfs levensgevaardlijk.

Gelukkig is er aan de lucht in uw woning iets te doen en het meest belangrijke actiepunt is ventileren. Zeker als u met meer personen en vaker thuis bent, is het zaak om daar echt aandacht aan te besteden. Er wordt wel eens gedacht dat een uurtje de ramen op een kier zetten volstaat, maar dat is niet het geval. Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Na het koken, douchen en slapen is dat nog belangrijker. Inmiddels is duidelijk dat goed ventileren ook de kans op overdracht van het coronavirus aanzienlijk vermindert.

Ook goed voor de luchtkwaliteit in huis: groene planten. Waar wij als mensen zuurstof inademen en CO2 uitstoten, doen planten precies het omgekeerde. Planten hebben om dit proces uit te voeren wel een lichte plek nodig, dus zet ze vooral bij ramen. Wat minder bekend is, maar wel wetenschappelijk onderbouwd: planten halen schadelijke stoffen uit de lucht. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA doet al dertig jaar onderzoek naar de luchtzuiverende werking van planten en heeft aangetoond dat vooral in goed geventileerde ruimten zowel bladeren als wortels ongezonde stoffen opruimen.

Waar planten niet tegen helpen is koolstofmonoxide. Nog ieder jaar staat het een paar keer in de media: mensen die overlijden door deze geurloze sluipmoordenaar. Tegen koolmonoxide helpt - naast regelmatig onderhoud aan verwarmingsinstallaties - maar één ding tegen: een koolmonoxidemelder. Voor pakweg 25 euro kunt u er een in huis halen en ook op dit punt opgelucht ademhalen.

Terug naar overzicht