Kopen (z)onder voorbehoud bouwkundige keuring

Ja, het is dringen op de woningmarkt en dan met name aan de kant van de kopers. Het is dat verjaardagen momenteel uiterst klein worden gevierd, anders zouden gasten zeker het onderwerp ‘spectaculaire woningverkopen’ aansnijden. Je ziet het voor je: een woonkamer, naar goed Nederlands gebruik ingedeeld in een ruime kring.Mannen achterin, vrouwen voorin. Oom Theo vertelt over het huis van zijn overburen, een uitgebouwde middenwoning. “Ze vroegen 375.000 euro, maar het werd flink overboden en ging voor 425.000 euro weg. Het moet niet gekker worden” “Nou”, doet oom Henk een duit in het zakje, “in ons dorp ging een woning waar ze vijfeneenhalf voor vroegen weg voor zeseneenhalf. Gekkenwerk.”

Het unieke van dit fictieve gesprek: het berust op waarheid. Wie wel eens een makelaar spreekt, weet dat de meeste woningen vele tientallen potentiële kopers trekken. Allemaal woningzoekers die zich afvragen hoeveel ze moeten overbieden om een kans te maken. Naast de hoogte van de prijs zijn er nog enkele troeven die kooplustige mensen kunnen inzetten. Flexibiliteit in de datum van de overdracht bijvoorbeeld, maar ook het afzien van een voorbehoud financiering of een voorbehoud bouwkundige keuring. Over die laatste - dat zal u niet verbazen - willen we het even hebben. Daar moeten kopers echt even over nadenken.

Om maar met der basis te beginnen. Een bouwkundige keuring brengt voor u in kaart wat de bouwkundige staat van de woning is en of er zichtbare gebreken zijn die invloed hebben op de waarde. Ook in een markt met ‘skyhigh’ stijgende verkoopprijzen is het belangrijk om als koper het hoofd een beetje koel te houden. Een gedegen bouwkundige keuring met uitgebreide rapportage is daarbij van belang. Ook omdat de specialisten van De Keurder naast een bouwkundige keuring ook kunnen aangeven welke (onderhouds)kosten u de komende jaren kunt verwachten. Dat is waardevolle informatie, want wie naast een hoge aankoopsom ook met hoge kosten zit de komende jaren, snijdt zichzelf toch in de vingers.

Nu staat sinds 1 februari 2018 de ontbindende voorwaarde van bouwkundige keuring standaard in iedere model koopovereenkomst (bestaande woningen). Het is echter mogelijk om in biedingen of onderhandelingen hiervan af te zien. In de definitieve koopovereenkomst wordt dit voorbehoud dan doorgehaald. De koper neemt hiermee een risico: de koopovereenkomst is niet meer te ontbinden als er toch gebreken worden geconstateerd. Wilt u geen ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst maar toch een bouwkundige keuring? Kijk dan of er een keuring te plannen is vóór het tekenen van de koopovereenkomst of laat deze uitvoeren binnen de wettelijke drie dagen bedenktijd die voor iedere verkooptransactie geldt. De bouwkundig keurders van De Keurder staan in de startblokken om u snel van dienst te zijn, ongeacht of u koopt met of zonder voorbehoud.

Terug naar overzicht