Jaaroverzicht van De Keurder

Over een paar dagen barst het lijstjesseizoen weer los. Media maken traditiegetrouw de balans op het afgelopen jaar. Van het woord van het jaar en het NOS Journaaloverzicht tot de grootste hits van 2019, het komt er allemaal aan. Wij van De Keurder hebben ook een paar kernwoorden bij elkaar geharkt en die richten zich – dat zult u begrijpen – op de particuliere woning.

Instapklaar

Het speelt al een paar jaar, maar in 2019 was het nog duidelijker dan voorheen (horen wij van makelaars): huizenkopers hebben een voorkeur voor woningen die ‘af’ zijn. Geen maandenlang geklus, maar meubels en verhuisdozen naar binnen schuiven en wonen! Ook in gemeenten met een zeer hectische woningmarkt staan de woningen met een erg gedateerd interieur soms best een tijdje te koop. Daarom: houd je interieur als het even kan up to date, dat is de beste garantie voor snelheid en een goede opbrengst bij verkoop in de toekomst.

Gasloos

Het begrip gasloos wonen is eigenlijk nog piepjong. Het overheidsbeleid is erop gericht om Nederlandse woningen grotendeels van het gas te krijgen. Wij merken dagelijks dat dit thema leeft bij consumenten. Wij worden meestal ingeschakeld rond de aankoop van een woning en dat is hét moment om te kijken naar bouwkundige minpunten… maar óók de duurzame mogelijkheden van een woning. Goed om te weten dat wij tijdens een keuring gerust even een paar tips geven.

Bouwvakkerstekort

Als je de media moet geloven is er in Nederland geen bouwvakker of zzp’er te vinden voor onderhoud of verbouwing aan woningen. Inderdaad is er krapte op de arbeidsmarkt, zeker voor bouwpersoneel, maar dat er geen mensen te krijgen zijn is overdreven. Er zijn dagelijks meer dan 400.000 Nederlanders aan het werk in de bouw of bouwverwante bedrijven. Van iedere 100 Nederlanders werken er 6 in deze sector. Voor mensen met plannen voor bouwkundige klussen – bijvoorbeeld na de aankoop van een andere woning – is het wel belangrijk tijdig afspraken te maken. Overigens kunnen wij vanuit onze rol als bouwbegeleider grote bouwplannen begeleiden.

Achterstallig

Welk woord volgt er doorgaans op ‘achterstallig’? Inderdaad: onderhoud! Er zullen weinig Nederlanders zijn die zo vaak met achterstallig onderhoud te maken krijgen als wij van De Keurder. Denk daarbij niet zozeer aan verwaarloosde woningen – die komen we niet vaak tegen – maar wel kleinere zaken. Wij constateren een toename hiervan. Een paar voorbeelden? Buitenschilderwerk dat niet strak in de lak zit met alle negatieve effecten voor kozijnen van dien. Dakgoten die best wel wat zwervende rommel bevatten zodat er water in blijft staan. Kleine gebreken aan hang- en sluitwerk, waardoor woningen aantrekkelijker zijn voor het dievengilde (en in de winter warmte verliezen). Lekkages in uitbouwen en garages. Ja, we komen regelmatig halfvolle emmertjes water tegen. We begrijpen dat het veel mensen aan vakmanschap, tijd of enthousiasme ontbreekt om zelf al die klusjes uit te voeren. Maar probeer in het belang van uw woning toch jaarlijks een rondje onderhoud te doen. Er is vast wel iemand in uw kennissenkring met twee rechterhanden…

Enfin, 2019 nadert zijn einde, wij van De Keurder wensen u een comfortabel woonjaar 2020!

Terug naar overzicht