Ieder droomhuis heeft zo zijn gebreken

Heel wat mensen lopen rond met een droomhuis in hun hoofd. Een woning die bestaat, nog gebouwd moet worden of gewoon echt een droombeeld is. Het valt ons op dat veel woningzoekers een voorliefde hebben voor een zogenaamde jaren ’30-woning. Zelden horen we iemand zeggen: “we zoeken echt een jaren ’80-woning”. De voorkeur voor de bouwperiode tussen 1920 en 1940 (de dertiger jaren strekken zich bouwkundig uit over twee decennia) is trouwens niet zo vreemd. De Nederlandse architectuur bloeide en er was (ondanks de recessie na 1929) veel ruimte voor uitbundige stijlelementen zoals de bekende royale overstekken, uitbouwen en entreepartijen met stoepjes en trapjes.

Wij als bouwkundig keurders kunnen ook genieten van jaren ’30-architectuur. Echter, zodra we een woning uit deze bouwperiode gaan keuren, rinkelen er in ons hoofd wel een paar alarmbellen. Iedere bouwperiode heeft namelijk zijn eigen gebreken. In woningen van de jaren '50 en '60 letten we daarom extra op asbest, fundering (houten heipalen?), koudebruggen en natuurlijk de (houten) vloeren. Bij woningen van de jaren ‘70 en ‘80 is er naast de deze punten speciale aandacht voor betonconstructies zoals schade aan de zogenaamde Kwaaitaal- en Mantavloeren. Deze periode wordt wel eens omschreven als ‘revolutiebouw’ en dat is soms terug te zien in de kwaliteit van het bouwwerk. Wellicht denkt u: woningen van na 1980 zullen wel weinig gebreken hebben? Toch wel: asbest werd pas in 1994 definitief verboden, dus dat blijft een aandachtspunt. Het veelgebruikte lood vraagt extra aandacht. En in de algemene kwaliteit van constructies zie je de golven van hoog- en laagconjectuur terug.

Dan maar een nieuwbouwwoning kopen om geen enkel probleem of gebrek tegen te komen, zou je denken. Nou, we inspecteren als bouwkundig keurders ook regelmatig woningen die bijna hagelnieuw zijn. En dan ontdekken we dat ook de 21eeeuw – tot op de dag van vandaag –zijn eigen gebreken oplevert. In de wens om woningen zo energiezuinig mogelijk te bouwen, wordt de noodzaak van deugdelijke ventilatie wel eens over het hoofd gezien. De dakbedekking op met name platte daken is ook onderhevig aan de tand des tijds en zo kunnen we nog wel een aantal voorbeelden noemen. Daarom ons welgemeende advies: welk droomhuis u ook wilt kopen uit welke bouwperiode, laat deze altijd bouwkundig keuren vóór u definitief koopt.

Terug naar overzicht