Hoe sprookjesachtig ook, keurwerk draait om feiten

Wij van De Keurder komen soms de meest bijzondere constructies of objecten tegen. In eerdere blogs lieten we daar wel eens iets van zien. Onlangs troffen we in de tuin van een te keuren woning deze paddenstoel, een tuinhuisje dat de omgeving direct een hoog Efteling-gehalte gaf. Je hoorde bij wijze van spreken Holle Bolle Gijs in de verte ‘papier hier’ roepen. Met enige vertedering hebben we naar het paddenstoelhuisje gekeken, maar niet te lang, want…

Want, wij waren bij de woning om deze scherp en kritisch bouwkundig te keuren en daarbij nemen we ook bijgebouwen mee. De nadruk van de keuring ligt natuurlijk op het hoofdgebouw, dat begrijpt u, maar ook bijgebouwen nemen we mee. Dus na die eerste vertedering hebben we ook dit tuinhuis aan een inspectie onderworpen. Voor de aanstaande nieuwe eigenaar – onze opdrachtgever – is het belangrijk om te weten in welke staat objecten verkeren. Zijn er lekkages, is er vochtwerking of achterstallig onderhoud, is het gebouwd zonder zichtbare constructiefouten? Allemaal zaken die vragen om een objectieve beoordeling. Hoe sprookjesachtig ook, ons werk draait om feiten. We roepen wel eens tegen elkaar: de enige woningen die wij niet keuren zijn luchtkastelen.

We horen u denken: nou nou, het mag toch wel een keer een pietsie minder serieus? Dit is toch maar een tuinhuisje en dan ook nog één waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt? Dat laatste van die glimlach klopt, maar voor sprookjesachtige verhalen moet u niet bij ons zijn. Wij zijn iedere keuring alert om een solide, uitgebreide rapportage op te stellen over het hoofdgebouw én de bijgebouwen. Dat rapport is immers van groot belang voor onze opdrachtgevers. Het geeft ze niet alleen gedetailleerde informatie en een gevoel van zekerheid, het brengt ook de te verwachten onderhoudskosten in kaart. En dat laatste wordt steeds belangrijker.

Onderhoudskosten lopen namelijk steeds meer in de papieren. Nu we in ons land een tekort aan bouwvakmensen hebben, stijgen zowel uurtarieven als de prijs voor bouwmaterialen. Het afgelopen jaar bijvoorbeeld met 6% en dit jaar maar zo weer 6% is de verwachting. In die situatie wil je als koper van een woning precies weten waar je aan toe bent. Dat voorkomt onverwachte financiële tegenvallers in de toekomst en zorgt ervoor dat je voldoende geld overhoudt voor leuke dingen. Een dagje naar de Efteling bijvoorbeeld :-).

Terug naar overzicht