De Keurder en Trees Please: samen met makelaars 800 boompjes planten

Als De Keurder laten wij na iedere opdracht een boom planten door stichting Trees Please. Dat kan in Afrika zijn, maar soms ook in de eigen omgeving. Zo hebben we deze week 800 boompjes geplant op landgoed De Boom (what's in a name). Makelaars uit Woudenberg en Leusden, allen relaties van ons bedrijf, staken daarbij de handen uit de mouwen.

De plantactie vond plaats in een weiland aan de Asschatterweg in Leusden, ter hoogte van Hoeve Groot-Zandbrink. Hier wordt een verdwenen houtwal in ere hersteld. De makelaars planten er onder meer meidoorn, sleedoorn, vlier en els. “Met de houtwal maken we een natuurverbinding en brengen zo ook biodiversiteit terug. Landgoed De Boom is uniek door zijn vele kleine bosjes, dat onderstrepen we met deze nieuwe houtwal”, vertelde beheerder Remco Jousma van het landgoed. Honderd jaar geleden stond de houtwal nog ingetekend op kaarten, later is deze verdwenen om plaats te maken voor weiland.

Het belang van bomen gaat verder dan de lokale biodiversiteit. Weerman en voorzitter van Trees Please Reinier van den Berg was bij de plantactie present. “Bomen zijn wereldwijd van onschatbare waarde en zijn onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Ze binden CO2 en gaan erosie tegen. Een volwassen boom heeft bovendien het effect van 10 airco’s, dus het is goed om bomen te planten in steden en bebouwde gebieden”, vertelde hij.

Wij van De Keurder, hebben iets met natuur, duurzaamheid en bouwen. Een aantal jaren geleden las ik een boek van Reinier van den Berg en besloot in actie te komen. Namens iedere consument die een bouwkundige keuring bij ons laat uitvoeren, planten we een boom. We hebben bomen laten planten in Kenia en die zijn voor de mensen daar nog belangrijker dan bomen hier, bijvoorbeeld tegen erosie. Maar ook in Nederland hebben we meer bomen nodig. Die 800 boompjes zijn misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar we zijn onderdeel van een groeiende wereldwijde beweging om meer bomen te planten dan we kappen. En dat laatste is hard nodig om de aarde leefbaar te houden.

Terug naar overzicht