De 5 vreemdste ‘oplossingen’ die we ooit zagen

Zeker in de kruipruimte zijn leidingen niet altijd even logisch gemonteerd en in sanitaire ruimtes is ook wel eens gekozen voor een vreemde oplossing. Ongetwijfeld ingegeven door een gebrek aan tijd of bouwvaardigheid bij de doe-het-zelver.

We hebben voor u de 5 vreemdste bouwfoutjes uit onze praktijk op een rij gezet:

5. Zeilkanaal: stel, je ventilatiekanaal is net te kort, wat doe je dan? Dan rol je een stuk overtollig vloerzeil op en maakt daarmee het kanaal op gewenste lengte. Werkt prima hoor en is bovendien heel duurzaam gezien het hergebruik van materiaal. 

4. Bevestigings’plaat’: je wilt een rioleringsbuis stevig bevestigen aan het beton in de kruipruimte, maar komt net wat klemmen tekort. Geen nood, je buigt een oude kentekenplaat om en schroeft daarmee de buis op de muur.

3. Slangenbuis: steeds weer blijken tuinslangen multifunctioneel. Zo zagen we eens een elektramantelbuis van tuinslang in een woning. Niet helemaal volgens de bouwnormen van NEN3140, maar vooruit, het werkt…

2. Waterleiding: ooit vertelde een Neerlandicus mij dat een ‘lul’ het koperen uiteinde van een tuinslang is. Dat schoot even door mijn hoofd bij het zien van dit bijzondere stukje waterleiding (bij een toch al niet handig geplaatst urinoir).

1. Open riool: televisie wordt wel eens een visueel ‘open riool’ genoemd, maar wat wij ooit aantroffen in een woning… een doorzichtig stuk standleiding van het riool in de gang van een woning. Na de stoelgang gleden de faeces zo aan ons oog voorbij. Gelukkig hebben we er geen foto van!

Enfin, als bouwkundig keurders verrichten we vele honderden keuringen per jaar en ter geruststelling: de meeste woningen zijn keurig afgewerkt zonder rare bouwfouten!

Terug naar overzicht