5 tips voor een ‘Keurder-proof’ zandkasteel

Ga je deze zomer op vakantie naar het strand? Dan bouw je vast op één van de zonnige dagen een zandkasteel. Iedereen die wel eens langs de waterlijn flaneert, ziet links en rechts kinderen (en veel vaders) zwoegen aan grote en kleine bouwwerken. Het plezier spat er vanaf, de constructie kan vaak wat beter... Wij van De Keurder helpen je graag op weg met 5 tips die je zandsculptuur net even meer solide maken. 

Tip 1: neem gereedschap mee

Het ligt er natuurlijk aan hoe hoog je de lat legt, maar wie echt iets moois wil bouwen neemt niet alleen een emmertje en schepje mee. Een spade, troffel, mes en lepel komen zeker van pas. En een plamuurmes is ook handig om alles mooi glad af te werken.

Tip 2: waar bouwen

De meeste bouwers gaan (terecht) dicht bij de waterlijn aan de slag, je gebruikt immers nat zand. Let wel even op de getijdenwerking. Als de vloed tijdens het bouwen opkomt, verdwijnt je noeste werk voortijdig in de golven.

Tip 3: begin bij de basis

Een zandkasteel heeft net als een huis een fundament nodig. Begin dus niet meteen met emmertjes, maar maak eerst een ‘bodemplaat’ waarop je bouwt. Deze is van vochtig, maar niet te nat zand. Maak met droog zand een ‘berg’ van ongeveer 10 cm hoog. Giet hier water over en stamp deze aan met de platte kant van de schep. Even een mooie vierkante of rechthoekige vorm uitsteken met je schep en je bent klaar om te bouwen.

Tip 4: aan de slag

Je kunt nu aan de slag met de opbouw. Dat gebeurt meestal door emmertjes met nat zand om te keren en zo emmer voor emmer het kasteel op te bouwen. Als je een rechthoekig bakje meeneemt, krijg je mooie stenen. Maak het zand niet te nat. Het water plakt de zandkorrels aan elkaar, maar te veel water vermindert juist de hechting en stabiliteit. Heb je de contouren van je kasteel gebouwd, dan wordt het tijd voor tip 5.

Tip 5: de afbouwfase

De beeldhouwer Michelangelo kreeg eens de vraag hoe hij toch een mooi paard kon maken uit een blok marmer. Zijn antwoord: ik hak alles weg wat geen paard is. Zo werkt het ook bij je zandkasteel. Breng met klein gereedschap trappen, vensters, deuren en kantelen aan. Gebruik voor het fijne werk ijsstokjes (goede reden om even een ijsje te halen bij alle drukke werkzaamheden). Werk in deze fase van boven naar beneden!

Is je zandkasteel klaar, pak dan snel je mobiel en maak een foto. Nog leuker is het als je deze mailt naar advies@dekeurder.nl. Dan krijg je van ons per e-mail een bericht dat deze Keurder-proof is. Je maakt bovendien kans op een speelgoedbon. Fijne (bouw)vakantie!

Terug naar overzicht